IULIA-ELENA are 3 ani si se lupta cu un CANCER in stadiul IV. Operatia, destul de dificila, va avea loc in Germania.
IULIA are nevoie de ajutorul vostru!

Monday, September 10, 2012

Povestea IULIEI in ziarul Adevarul

Multumim redactiei ziarului ADEVARUL pentru ca au spus mai departe povestea unei Iepurila care lupta cu o boala ingrozitoare:

La doar trei ani, Iulia vrea să doboare cancerul

10 septembrie 2012, 14:17 |  Autor: Ionela Roșu | 574 afişări
 
 
 
Diagnosticul „cancer" cade ca un trăznet pe orice pacient. Când se adaugă și „stadiul IV", cronometrul devine nemilos. Iar când acest diagnostic este pus unui copil de 3 ani, întrebarea „de ce?" devine tot mai apăsătoare.
Iulia Elena Fiterău Broștean s-a născut pe 25.05.2009, după opt ani de așteptare și de încercări nereușite ale părinților ei, Camelia și Alin. Încă din maternitate, s-a putut observa o mică umflătură deasupra feselor, „la noadă", iar medicii neonatologi au recomandat investigații.
Când fetița avea patru luni, a fost supusă unui examen RMN. Rezultatul a fost liniștitor: „umflătura" era de fapt o „formațiune lipomatoasă fesieră dreaptă" (lipom). Sfatul medicului a fost să mai aștepte până când fetița va mai crește și să o opereze când va fi de vârstă școlară.
Dar „umflătura" n-a avut răbdare. În această primăvară, Iulia a început să se plângă că „o doare fundulețul". În martie a căzut de pe un tobogan. Atunci s-a tras semnalul de alarmă: durerile au devenit acute, mersul dificil. „Gâlmița" a devenit rapid „gâlmă". La RMN s-a observat o formațiune tumorală mare, care invadase tot pelvisul și începuse să se extindă pe coloana vertebrală.

 

Mai mult, un examen CT (tomografie computerizată) indica leziuni la baza plămânilor și pe vertebrele toracale - metastaze. Imediat s-a încercat intervenția chirurgicală, în mai 2009, la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu" din Timișoara. Nu s-a putut extirpa tumora, fiindcă era prea extinsă și prea puternic vascularizată. S-au recoltat doar probe pentru biopsie.
Răspunsul a venit din două centre, identic: tumoră malignă, stadiul IV. În cele trei săptămâni cât a durat analiza probelor de țesut, tumora a crescut incredibil, de la dimensiunile unei nuci ajungând cât o portocală.
Diagnosticul primit indica metastazarea cancerului: „Tumoră germinativă de sac yolk sacrococcigiană stadiul IV, cu metastaze locoregionale și la distanță, inoperabilă".

Tratamentul postoperatoriu, crucial
Pe 8 iunie 2012, Iulia a început tratamentul cu citostatice. A făcut până acum patru cure. A răspuns neașteptat de bine. Pe cât de agresiv a crescut tumora, pe atât de repede s-a și redus: de la 16 cm la 6 cm în diametru. Organele pelviene s-au curățat, însă la baza coloanei încă se mai observă infiltrații ale tumorei. Operația trebuie efectuată de un neurochirurg pediatru, specializare inexistentă în România. Cazul Iuliei a fost acceptat de Clinica Universitară din Tübingen, Germania.
Iulia va sta acolo 21 de zile și i se vor efectua două intervenții chirurgicale: una pentru extirparea tumorii și o sternotomie pentru eliminarea metastazelor pulmonare. Costul acestor două operații este de 50.000 de euro, dintre care 24.000 pot fi acoperiți prin formularul E112 (acum se numește S2), iar restul trebuie plătiți în avans. Cu ajutorul unor oameni cu suflet cald, acești bani s-au strâns deja și în câteva zile se va cunoaște și data operației.
Tratamentul postoperatoriu este, însă, la fel de important, pentru a preveni refacerea celulelor canceroase. Ideal ar fi ca acesta să se desfășoare tot în Germania, unde numai radioterapia ar costa în jur de 10.000 de euro, nedecontabili prin formularul E112 (S2). Cancerul fiind deja intr-o formă avansată - stadiul IV - trebuie acordată mare grijă tratamentului postoperatoriu, constând în raze și, probabil, alte cure de citostatice.
Puteți s-o ajutați donând în conturile ei:
FITERAU BROSTEAN IULIA ELENA
RO60BTRL00501201N22282XX (cont in RON)
RO35BTRL00504201N22282XX (cont in EUR)
Swift (bic): BTRLRO22
Banca Transilvania, sucursala Oradea

Evoluția Iuliei, căutările părinților și lanțul uman format în jurul fetiței sunt consemnate în blogul ei: http://iulia-elena.blogspot.ro/
Șansele de supraviețuire ale Iuliei depind foarte mult de locul în care va fi tratată. În România i s-a spus direct: șanse minime. În Franța sau Germania, șansele au fost estimate la 80% - puterea de regenerare a organismului unui copil este imensă, dar este nevoie și de asistență medicală de înaltă calitate.
Iulia poate învinge boala, cu doar puțin ajutor de la noi!

Adresa articolului: http://www.adevarul.ro/life/sanatate/Iulia_Elena_Fiterau_Brostean-cancer-copil_de_trei_ani_cancer-Tumora_germinativa_de_sac_yolk_0_771522911.html

No comments:

Post a Comment