IULIA-ELENA are 3 ani si se lupta cu un CANCER in stadiul IV. Operatia, destul de dificila, va avea loc in Germania.
IULIA are nevoie de ajutorul vostru!

Sunday, July 8, 2012

Povestea mai pe lungIn primul post am expus istoricul diagnosticului pe scurt. Fiindca multa lume s-a intrebat cum s-a putut ajunge aici - cum se poate ca un cancer sa fie descoperit abia in stadiul IV, incerc sa rezum istoricul diagnosticului. 

Iulia s-a nascut pe 25.05.2009, prin cezariana. La doua zile dupa nastere, cand a mers s-o alapteze, Camelia, mama Iuliei, i-a gasit pe medici cam ingrijorati. Observasera un punct tare in zona feselor. Dupa externare, Camelia a tot urmarit punctul respectiv. Nu s-a modificat deloc in primele luni.

Cand Iulia avea 4 luni, parintii au mers cu ea la Cluj pentru efectuarea unui RMN. Inca din maternitate exista suspiciunea ca umflatura observata ar fi un `teratom sacrococcigian`. Tumorile de acest tip sunt in 80% din cazuri benigne. La RMN s-a vazut ca formatiunea nu era vascularizata, astfel incat concluzia medicilor a fost ca este „doar un lipom”, o punga de grasime. Camelia si Alin au primit recomandarea sa mai astepte pana Iulia mai creste un pic, ca interventia nu este urgenta.

In 2012 au inceput modificarile. Camelia a urmarit mereu `lipomul` si pana in aceasta primavara nu a observat modificari. Prin martie insa a vazut ca `galmita` incepuse sa creasca. In aceeasi luna, Iulia a cazut de pe un tobogan in fund. Acesta este evenimentul descris in scrisoarea medicala drept "traumatism". Fetita a plans mult si de atunci n-a mai putut sta in fund, a inceput sa si schioapete un pic. Atunci s-a tras semnalul de alarma.

Au urmat controale medicale, intai la Oradea, unde locuieste familia, apoi la Cluj, unde a facut un nou RMN. Tumora era deja vizibila si la suprafata, santul interfesier fiind putin deplasat. Se colorase pe o mare suprafata intr-un rosu-violaceu. Cu diagnosticul "teratom sacrococcigian" au ajuns la Timisoara, la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Louis Turcanu". La RMN nu se mai vedeau uterul si ovarele, toata zona pelviana era invadata. Examenul de CT a aratat leziuni pe plaman si pe vertebre, sugerand metastaze - si inca metastaze la distanta -, asa ca la jumatatea lunii mai Iulia a suferit prima interventie prin care ar fi trebuit extirpata tumora. 

Nu s-a putut face nimic: tumora era prea bine vascularizata, iar Iulia pierduse prea mult sange, era sa moara pe masa de operatie. I s-au luat mostre pentru biopsie. Biopsia s-a facut in doua centre, la Timisoara si la Bucuresti, la Victor Babes. Amandoua au avut acelasi rezultat: tumora maligna, stadiul IV. Intre momentul recoltarii probelor si rezultat au trecut 3 saptamani. In acele trei saptamani, tumora s-a extins din nou: de la dimensiunea unei nuci (cu coaja verde) a ajuns cat o portocala!

Imediat dupa rezultatul biopsiei a inceput cura cu citostatice, la acelasi spital din Timisoara. N-a plecat inca in strainatate fiindca aici se aplica un protocol german, era acelasi tratament pe care l-ar fi primit si in Germania. Prima cura a avut rezultate bune. Tumora s-a redus considerabil, ajungand, de la dimensiunea unei portocale, la aceea a unei mandarine mici. Marginile tumorii au inceput sa se necrozeze. Efectele secundare, insa, au fost pe masura: imunitatea i-a scazut drastic si a agatat din spital trei bacterii, intre care un bacil pioceanic destul de rezistent. Au fost necesare cateva perfuzii cu antibiotic care sa elimine bacteriile.

Acum Iulia a incheiat a doua cura de citostatice. A suportat tratamentul mai usor - a reusit sa manance cate putin, n-a mai vomitat, a fost mult mai vioaie, canta si desena. Tumora, iarasi, s-a mai redus, nu atat de spectaculos ca la prima cura. Fiind destul de vizibila la suprafata, se pot vedea rezultatele curei. Azi-maine s-ar putea sa intre in aplazie, acel moment critic in care imunitatea scade dramatic si Iulia trebuie tinuta in izolare, nu se poate apropia nimeni de ea decat cu masca pe fata.

Cum s-a ajuns aici? Se mira si medicii. Se pare ca e o forma foarte agresiva de cancer, care s-a dezvoltat uimitor de rapid. In decembrie Iulia statea in fund, mergea, alerga, se juca la fel ca orice alt copil. Abia cand Camelia le-a aratat medicilor poze au crezut-o ca nu a fost o mama inconstienta care sa ignore semne evidente ale bolii. Partea buna - daca o putem numi asa - este ca celulele canceroase s-au dezvoltat haotic, nu s-au sedimentat si din acest motiv tumora a si raspuns bine la citostatice.

Alte intrebari - cum este posibil ca un copil de trei ani sa fie atat de bolnav? si, mai ales, de ce? - preferam sa nu le rostim. E contraproductiv si Camelia a invatat si ea asta. Ne concentram pe solutii si nu pe intrebari. Candva, poate, vom afla un raspuns si pentru ele, dar preferam sa il aflam mai tarziu, uitandu-ne la zambetul unei Iulii sanatoase.

5 comments:

 1. Doamne-Ajuta! Sa ne uitam la zambetul unei Iulii sanatoase! Din tot sufletul ne rugam!

  ReplyDelete
 2. aveti cumva traducerea actelor medicale (scrisoare medicala, RMN, CT + rezultate) in engleza sau germana?

  ReplyDelete
 3. Da, le avem traduse in engleza. Trimiteti-mi un mail la monica.vasileanu@gmail.com si va raspund. Multumesc!

  ReplyDelete
 4. Doamne Ajuta!sa se faca bine si sa va dea D-zeu putere sa treceti peste momentul acesta cat mai repede.unde ati facut FIV?

  ReplyDelete
 5. No doubt this is an excellent post I got a lot of knowledge after reading good luck. Theme of blog is excellent there is almost everything to read, Brilliant post. website

  ReplyDelete